Składniki:
Ciasto:
- 120 ml mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej (ja używam tortowej)
- 70 g cukru plus 1 łyżeczka
- 2 średnie jajka plus 1 żółtko
- 100 g masła 82%
- Szczypta soli
Dodatkowo:
- 400g masy makowej w puszce
- Owoce kandyzowane, bakalie
Lukier:
- 1 pełna szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki wrzącej wody prosto z czajnika
Video przepis:
Wykonanie:
Mleko podgrzać do temperatury ok. 36 stopni. Powinno być letnie. Wkruszyć do niego drożdże i wsypać łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut aby rozczyn się ruszył.
Roztopić w garnuszku masło.
Do misy wsypać przesianą mąkę i dodać odrobinę soli. Zrobić w mące dołek i dodawać w kolejności: rozczyn z drożdży, letnie masło, jajka i żółtko, cukier. Opuszkami palców zasypywać mokre składniki mąką z brzegów misy i delikatnie wyrabiać. Kiedy ciasto zaczyna być bardziej zwarte wysypać całość na blat i zagniatać całość na gładką kulę. Wyrabiać do momentu, aż ciasto samo zaczyna odchodzić od dłoni. Na końcu delikatnie podsypując mąką. Gotową kulę ciasta przełożyć do misy, obsypać odrobiną mąki i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o grubości ok. 0.5 cm, delikatnie podsypując mąką. Na płat ciasta rozsmarować ok. 350/400g masy makowej i zwinąć całość w roladę wzdłuż krótszego boku. Zakleić dokładnie brzeg, skleić końce rolady ze sobą formując wieniec i przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia (łączeniem do dołu, tak by ciasto podczas pieczenia nam się nie otwierało). Naciąć w koło i piec ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni (góra - dół).
Po upieczeniu jeszcze letnią drożdżówkę polewamy lukrem i dekorujemy. Do pełnej szklanki cukru pudru wlewamy 2 łyżki wrzącej wody i za pomocą widelca, energicznym ruchem mieszamy całość. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy wrzątek dosłownie po kilka kropelek, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Super przepis, wyszedł pyszny
Ogolnie nie jestem zwolenniczka wypiekow ale kazdy Twoj przepis wychodzi mi meeega!😍 co nawet moja twsciowa pochwalila🙈 a makowiec- cos niesamowitego! Stalas sie moja inspiracja do pieczenia za co dziekuje a moj maz w siodmym niebie! ☺️
Naprawdę bardzo mi miło, serdeczne pozdrowienia 🙂
W tym roku robię! Nikt mnie nie powstrzyma! Przeczytałam same dobre komentarze na Insta i się decyduję! 🙂
Uda się na pewno! Wesołych Świąt 🙂
Mega wyszedł! Zachwyceni wszyscy 🙂 dziękuję za kolejny przepis, który wpada do mojego przepiśnika :))))
Też dziękuję 🙂