Przeskocz do treści

Drożdżowy wieniec makowy – makowiec (video)

Wianek makowy

Składniki:

Ciasto:

  • 120 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej (ja używam tortowej)
  • 70 g cukru plus 1 łyżeczka
  • 2 średnie jajka plus 1 żółtko
  • 100 g masła 82%
  • Szczypta soli


Dodatkowo:

  • 400g masy makowej w puszce
  • Owoce kandyzowane, bakalie

Lukier:

  • 1 pełna szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki wrzącej wody prosto z czajnika

Video przepis:

Wykonanie:

Mleko podgrzać do temperatury ok. 36 stopni. Powinno być letnie. Wkruszyć do niego drożdże i wsypać łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut aby rozczyn się ruszył.

Roztopić w garnuszku masło.

Do misy wsypać przesianą mąkę i dodać odrobinę soli. Zrobić w mące dołek i dodawać w kolejności: rozczyn z drożdży, letnie masło, jajka i żółtko, cukier. Opuszkami palców zasypywać mokre składniki mąką z brzegów misy i delikatnie wyrabiać. Kiedy ciasto zaczyna być bardziej zwarte wysypać całość na blat i zagniatać całość na gładką kulę. Wyrabiać do momentu, aż ciasto samo zaczyna odchodzić od dłoni. Na końcu delikatnie podsypując mąką. Gotową kulę ciasta przełożyć do misy, obsypać odrobiną mąki i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o grubości ok. 0.5 cm, delikatnie podsypując mąką. Na płat ciasta rozsmarować ok. 350/400g masy makowej i zwinąć całość w roladę wzdłuż krótszego boku. Zakleić dokładnie brzeg, skleić końce rolady ze sobą formując wieniec i przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia (łączeniem do dołu, tak by ciasto podczas pieczenia nam się nie otwierało). Naciąć w koło i piec ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni (góra - dół).

Po upieczeniu jeszcze letnią drożdżówkę polewamy lukrem i dekorujemy. Do pełnej szklanki cukru pudru wlewamy 2 łyżki wrzącej wody i za pomocą widelca, energicznym ruchem mieszamy całość. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy wrzątek dosłownie po kilka kropelek, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.