Składniki:
- 450 g półtłustego twarogu
- 1 średnie jajko
- 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej + mąka do podsypania
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- Szczypta soli
Do podania:
- Świeże lub mrożone jagody
- Kwaśna śmietana i cukier
- Jogurt Jogo Krasnystaw
Wykonanie:
Twaróg przecisnąć przez praskę lub rozgnieść widelcem. Dodać jajko, mąkę, skrobię oraz cukier wanilinowy. Całość szybko i krótko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Z każdej uformować średniej grubości wałeczek, ewentualnie podsypując mąką, w przypadku gdyby ciasto się lekko kleiło. Wałeczek pociąć ukośnie nożem w małe kopytka.
Do gotującej się, lekko osolonej wody, wrzucać kluski partiami i zamieszać delikatnie drewnianą łyżką, aby nie skleiły się ze sobą. Po wypłynięciu na wierzch, gotować jeszcze przez około dwie minuty.
Następnie łyżką cedzakową wyłowić kluski na talerz. Podawać z kwaśną śmietaną, cukrem oraz owocami.
Aby przywołać smak lata i jagód, które kojarzą się z wakacjami, polecam zaserwować kluseczki z orzeźwiającym jogurtem. Idealnie wkomponuje się tutaj jogurt pitny Jogofrut od Krasnystaw z dodatkiem owoców leśnych.
Hej! Mam Pytanie czy ten chlebus Ma byc tak zadki ze Pisze pani o wlewaniu Ciasta do formy????
Dosyć rzadkie ciasto 🙂