
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego (ja użyłam karkówki)
 - 2 papryki świeże (u mnie czerwona i żółta)
 - 1 duża marchew
 - 30 dag pieczarek
 - 1 duża cebula
 - 100 ml passaty pomidorowej
 - 2 średnie kiszone ogórki
 - Zioła: odrobina cząbru, majeranku, tymianku suszonego czosnku
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki
 - 0.5 łyżeczki ostrej papryki
 - Sól i pieprz
 - 1 czubata łyżka mąki pszennej
 - 1.5 l wody
 - 2 łyżki oleju rzepakowego
 
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso i doprawić słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz marchew w krążki. Smażyć całość chwilę, następnie dodać pieczarki pokrojone w półplasterki oraz oczyszczoną paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawić całość resztą ziół oraz solą i pieprzem. Smażyć około 10 minut od czasu do czasu mieszając na wolnym ogniu. Mięso oraz warzywa zalać wrzącą wodą, przykryć i gotować około 20 minut na bardzo wolnym ogniu, aż do miękkości mięsa oraz warzyw. Następnie dodać passatę i gotować jeszcze chwilkę . Mąkę rozpuścić w odrobinie zimnej wody. Wymieszać dokładnie i wolnym strumieniem wlewać do zupy cały czas mieszając.
Ogórki obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować całość na wolnym ogniu jeszcze ok 5 min.
Gulaszowa najlepiej smakuje z domowym pieczywem.

			
		
		
		
	
Ja mam pytanie na ile porcji jest ten przepis
Z przepisu wychodzi ok. 4 litrów zupy 🙂
Przepyszna 😋dodaję do ulubionych
cieszę się 🙂
Pycha pycha robię już chyba 5raz.
🙂
A passatę kiedy dodać? 🙂
Przepraszam, że odpisuję po takim czasie hehe 😉 Ale zostawię odpowiedź, może komuś się przyda. Cytuję z przepisu: "Mięso oraz warzywa zalać wrzącą wodą, przykryć i gotować około 20 minut na bardzo wolnym ogniu, aż do miękkości mięsa oraz warzyw. Następnie dodać passatę i gotować jeszcze chwilkę" 🙂
Czy ta zupa wychodzi taka słodka czy ja coś źle zrobiłam?
Słodka? Nie sądzę...mamy kiszone ogórki, kwaśna passate, przyprawy:)