Składniki:
- Ok 1 kg pomidorków koktajlowych
Składniki zalewy:
- 2 l wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli kamiennej
- 2 łyżki ziarenek czarnego pieprzu
Dodatkowo do każdego słoika:
- 1 ząbek czosnku
- Świeże lub suszone zioła (np.bazylia, oregano, tymianek)
- Kilka ziarenek gorczycy
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Zalewę zagotowujemy mieszając od czasu do czasu.
W słoikach ciasno układamy umyte i osuszone pomidorki koktajlowe. Dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry, wsypujemy gorczycę, zioła i wlewamy do każdego słoiczka łyżkę oleju. Zalewamy ciepłą zalewą.
Słoiki pasteryzujemy ok 7-9 min od momentu zagotowania. Na dno garnka dobrze położyć ściereczkę dzięki czemu zamortyzujemy uderzenia słoika o dno. Należy pamiętać że słoików marki Weck nie stawiamy do góry dnem. Dokładne założenie gumki uszczelniającej oraz metalowych zapięć, zapewnia nam długotrwałe przechowywanie naszych przetworów. Słoiki Weck są świetnym pomysłem jeśli chcemy zrobić komuś prezent i podarować przetwory, które w takich słoiczkach prezentują się po prostu pięknie!! Zarówno użyte do przepisu słoiki marki Weck jak i wiele innych akcesoriów potrzebnych do wykonania przetworów znajdziecie w sklepie FabrykaForm
Czy można mniej cukru