Składniki:
- Ok 1 kg pomidorków koktajlowych
Składniki zalewy:
- 2 l wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli kamiennej
- 2 łyżki ziarenek czarnego pieprzu
Dodatkowo do każdego słoika:
- 1 ząbek czosnku
- Świeże lub suszone zioła (np.bazylia, oregano, tymianek)
- Kilka ziarenek gorczycy
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Zalewę zagotowujemy mieszając od czasu do czasu.
W słoikach ciasno układamy umyte i osuszone pomidorki koktajlowe. Dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry, wsypujemy gorczycę, zioła i wlewamy do każdego słoiczka łyżkę oleju. Zalewamy ciepłą zalewą.
Słoiki pasteryzujemy ok 7-9 min od momentu zagotowania. Na dno garnka dobrze położyć ściereczkę dzięki czemu zamortyzujemy uderzenia słoika o dno. Należy pamiętać że słoików marki Weck nie stawiamy do góry dnem. Dokładne założenie gumki uszczelniającej oraz metalowych zapięć, zapewnia nam długotrwałe przechowywanie naszych przetworów. Słoiki Weck są świetnym pomysłem jeśli chcemy zrobić komuś prezent i podarować przetwory, które w takich słoiczkach prezentują się po prostu pięknie!! Zarówno użyte do przepisu słoiki marki Weck jak i wiele innych akcesoriów potrzebnych do wykonania przetworów znajdziecie w sklepie FabrykaForm
Jak długo można przechowywać
One nie są dobre...tylko przepyszne pierwszy raz robiłam.Jeszcze nie jadłam w taki sposób przyrządzonych pomidorków a mam sporo w przydomowej szklarni... Więc postanowiłam je przyrządzić.. Rodzinka zachwycona i znajomi też zachwalają.Serdecznie dziękuje za ten wspaniały przepis
Właśnie będę robić
Czy mogą tez być pomidorki brązowe?
Właśnie robię je po raz drugi, mąż zachwycony smakiem 🤩
Czy może być olej słonecznikowy
Moze być oliwa zamiast oleju?
może być 🙂
Zrobiłam i są przepyszne!!! Dziękuję za przepis. Pozdrawiam
Super słyszeć, pozdrawiam 🙂
Czy ktoś wie po jakim czasie od zamarynowania nadają się do spożycia?
Od razu można jeść 🙂
Czy te pomidory nie robią się później zbyt miękkie w sensie papka?
Nie są bardzo smaczne. Jedyne co to warto ściągnąć skórkę przed zjedzeniem
W słoiku zachowują się w całości, pod wpływem marynaty skórka sama od nich odejdzie, także nie będzie później problemu z jej zdejmowaniem podczas jedzenia. Taki jest ich urok. Zamarynowane nie są twarde, ale są naprawdę smaczne.