Przeskocz do treści

Marynowane pomidorki koktajlowe

Pomidorki w zalewie
Składniki:

  • Ok 1 kg pomidorków koktajlowych

Składniki zalewy:

  • 2 l wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 2 łyżki ziarenek czarnego pieprzu


Dodatkowo do każdego słoika:

  • 1 ząbek czosnku
  • Świeże lub suszone zioła (np.bazylia, oregano, tymianek)
  • Kilka ziarenek gorczycy
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Zalewę zagotowujemy mieszając od czasu do czasu.
W słoikach ciasno układamy umyte i osuszone pomidorki koktajlowe. Dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry, wsypujemy gorczycę, zioła i wlewamy do każdego słoiczka łyżkę oleju. Zalewamy ciepłą zalewą.

Weki pomidory

Słoiki pasteryzujemy ok 7-9 min od momentu zagotowania. Na dno garnka dobrze położyć ściereczkę dzięki czemu zamortyzujemy uderzenia słoika o dno. Należy pamiętać że słoików marki Weck nie stawiamy do góry dnem. Dokładne założenie gumki uszczelniającej oraz metalowych zapięć, zapewnia nam długotrwałe przechowywanie naszych przetworów. Słoiki Weck są świetnym pomysłem jeśli chcemy zrobić komuś prezent i podarować przetwory, które w takich słoiczkach prezentują się po prostu pięknie!! Zarówno użyte do przepisu słoiki marki Weck jak i wiele innych akcesoriów potrzebnych do wykonania przetworów znajdziecie w sklepie FabrykaForm

Pomidorki weck

serduszka 160 Lubię ten przepis! Dzięki !

12 odpowiedzi do “Marynowane pomidorki koktajlowe

    1. Sylwia

      W słoiku zachowują się w całości, pod wpływem marynaty skórka sama od nich odejdzie, także nie będzie później problemu z jej zdejmowaniem podczas jedzenia. Taki jest ich urok. Zamarynowane nie są twarde, ale są naprawdę smaczne.

      Odpowiedz

Skomentuj Sylwia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *