Składniki: (keksówka o wym. 31x22 cm)
- 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
- 5 jajek surowych
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- Mała kajzerka namoczona w wodzie
- 4 łyżki bułki tartej (ok. 50g)
- Pół pęczka świeżego koperku
- Pół pęczka świeżej pietruszki
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- Pół puszki zielonego groszku (można dać całą)
- Przyprawy: Szczypta Chili, kurkumy, białego pieprzu, pół łyżeczki słodkiej papryki, sól (niecała łyżeczka) i pieprz wg uznania.
Wykonanie:
Mięso przełożyć do miski. Dodawać po kolei: surowe jajka, odciśniętą z wody bułkę, bułkę tartą, posiekane drobno zioła i przyprawy. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Całość dokładnie wymieszać na gładką masę. Nasze mięso podzielić na pół. Pierwszą część przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i wygładzić. Na mięso wysypać równomiernie, odciśnięty z wody groszek, a na nim ułożyć obrane ze skorupek jajka na twardo. Lekko wcisnąć je do środka i przykryć drugą częścią mięsa. Naszą pieczeń, piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 60 min.
Pieczeń rzymską możemy podawać zarówno na ciepło do obiadu np. Z ulubionym sosem pomidorowym czy pieczarkowym, jak również możemy zjeść ją na zimno np. do kanapki.
Smacznego
Video przepis: