Przeskocz do treści

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Skladniki:

  • 0,6 kg mąki tortowej
  • 250 g margaryny do wypieków (z lodówki)
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo 1 roztrzepane żółtko do smarowania

Wykonanie:

Mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia dokładnie ze sobą wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę i zagnieść całość tak, aby margaryna wchłonęła sypkie produkty. Powoli dodawać żółtka plus 1 całe jajko. Zagnieść ciasto w kulkę i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na grubość około pół centymetra, podsypując delikatnie mąką. Z gotowego ciasta wycinać foremkami dowolne ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każde ciastko smarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 13 - 15 min.

Ciasteczka są gotowe do jedzenia po około 15 min. Dajmy im czas, aby chwilkę odpoczęły i lekko stwardniały. Kiedy ostygną, możemy je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

3 odpowiedzi “Kruche ciasteczka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.