Przeskocz do treści

Kotleciki ziemniaczane

Kotleciki ziemniaczane

Te kotleciki możecie przygotować z gotowanych ziemniaków, które zostały Wam z obiadu. Ja tak najczęściej robię. Jest przy nich wtedy mniej pracy i oczywiście jedzenie się nie marnuje 🤗

Składniki:

  • Ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 małe jajko
  • Mąka ziemniaczana  (ok. 1 szklanka)
  • Opcjonalnie: świeży koperek
  • Olej roślinny do smażenia
  • Bułka tarta i jajko do panierki
  • Sól i pieprz


Wykonanie:

Do ugotowanych ziemniaków dodać 1 łyżkę miękkiego masła i przecisnąć całość przez praskę. Masę delikatnie wyrównać ręką i podzielić palcem na 4 równe części. Jedną z nich wyjąć, a w jej miejsce wsypać odpowiednio tyle mąki ziemniaczanej, aby wypełniła lukę, a nawet odrobinę więcej. Dodać spowrotem wyjętą część ziemniaków, jajko i doprawić. Całość zagnieść energicznie w jednolitą kulę. Musimy robić to pewnie i szybko, aby ziemniaki pod wpływem ciepła naszej dłoni, nie zaczęły się rozklejać.

Z gotowego ciasta formujemy średniej wielkości kuleczki i delikatnie je spłaszczamy. Obtaczamy w jajku i bułce tartej lub samej bułce.

Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju z obu stron, aż się zarumienią.

Kotleciki pysznie smakują same, ale jeszcze lepiej, kiedy podamy je z sosem grzybowym lub pieczarkowym

Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Polecam

serduszka 7 Lubię ten przepis! Dzięki !

3 odpowiedzi do “Kotleciki ziemniaczane

Skomentuj Natalia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *