Przeskocz do treści

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą (video)

Ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 110 g masła w temperaturze pokojowej
  • 120 g masła z orzeszków ziemnych
  • 130 g cukru drobnego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 50 g płatków owsianych
  • Pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • Kilka kropelek aromatu waniliowego
  • Szczypta soli
  • Płatki migdałowe, orzeszki ziemne i nasiona słonecznika do dekoracji

Wykonanie:

Masło utrzeć z masłem orzechowym i z cukrem na puszystą masę przez ok. 3 minuty. Dodać jajko, aromat waniliowy i ponownie wszystko razem zmiksować. Następnie dodać suche składniki, tj. Mąkę, sodę, płatki owsiane oraz sól. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć mikserem. Na końcu dodać drobno posiekaną czekoladę i wymieszac całość.

Z otrzymanej masy formujemy niewielkie kuleczki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. (Pamiętajmy, aby zachować około 5 cm odstępy między nimi. Ciastka podczas pieczenia rozpłaszczą się i zwiększą swoją objętość. Dzięki temu otrzymamy równe i kształtne ciasteczka). Przed pieczeniem każdą kuleczkę delikatnie spłaszczamy i dekorujemy ulubionymi ziarnami.

Ciastka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 13-15 minut.

Po upieczeniu należy zaczekać, aż ciasteczka ostygną. Świeżo wyjęte z piekarnika, nie mają jeszcze właściwej konsystencji i są delikatnie miękkie. Po około 30 minutach będą w pełni gotowe do schrupania.

Ciastka owsiane

Video przepis:

Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.