Składniki:
- 130 g mąki pszennej tortowej
- 110 g masła w temperaturze pokojowej
- 120 g masła z orzeszków ziemnych
- 130 g cukru drobnego
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 jajko
- 50 g płatków owsianych
- Pół tabliczki gorzkiej czekolady
- Kilka kropelek aromatu waniliowego
- Szczypta soli
- Płatki migdałowe, orzeszki ziemne i nasiona słonecznika do dekoracji
Wykonanie:
Masło utrzeć z masłem orzechowym i z cukrem na puszystą masę przez ok. 3 minuty. Dodać jajko, aromat waniliowy i ponownie wszystko razem zmiksować. Następnie dodać suche składniki, tj. Mąkę, sodę, płatki owsiane oraz sól. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć mikserem. Na końcu dodać drobno posiekaną czekoladę i wymieszac całość.
Z otrzymanej masy formujemy niewielkie kuleczki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. (Pamiętajmy, aby zachować około 5 cm odstępy między nimi. Ciastka podczas pieczenia rozpłaszczą się i zwiększą swoją objętość. Dzięki temu otrzymamy równe i kształtne ciasteczka). Przed pieczeniem każdą kuleczkę delikatnie spłaszczamy i dekorujemy ulubionymi ziarnami.
Ciastka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 13-15 minut.
Po upieczeniu należy zaczekać, aż ciasteczka ostygną. Świeżo wyjęte z piekarnika, nie mają jeszcze właściwej konsystencji i są delikatnie miękkie. Po około 30 minutach będą w pełni gotowe do schrupania.
Video przepis:
Smacznego!!