Skladniki:
- 0,6 kg mąki tortowej
- 250 g masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 300 g drobnego cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- dodatkowo 1 roztrzepane żółtko do smarowania
Wykonanie:
Mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia dokładnie ze sobą wymieszać. Dodać starkowane masło i zagnieść całość tak, aby wchłonęło sypkie produkty. Powoli dodawać żółtka plus 1 całe jajko. Zagnieść ciasto w kulkę i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na grubość około pół centymetra, podsypując delikatnie mąką. Z gotowego ciasta wycinać foremkami dowolne ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każde ciastko smarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 13 - 15 min.
Ciasteczka są gotowe do jedzenia po około 15 min. Dajmy im czas, aby chwilkę odpoczęły i lekko stwardniały. Kiedy ostygną, możemy je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
czy ten przepis można wykorzystać jako spód pod kruche ciasto z owocami?
Pewnie możesz spróbować 👌😄
O tak u mnie w zeszłym roku kruche ciasteczka to był hit 🙂
Kochana ale Tutaj pysznie....🖒😍
Kilka przepisow juz zapisalam❤
Bardzo mi miło 😙 pozdrawiam 😉