Te kotleciki możecie przygotować z gotowanych ziemniaków, które zostały Wam z obiadu. Ja tak najczęściej robię. Jest przy nich wtedy mniej pracy i oczywiście jedzenie się nie marnuje 🤗
Składniki:
- Ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 1 małe jajko
- Mąka ziemniaczana (ok. 1 szklanka)
- Opcjonalnie: świeży koperek
- Olej roślinny do smażenia
- Bułka tarta i jajko do panierki
- Sól i pieprz
Wykonanie:
Do ugotowanych ziemniaków dodać 1 łyżkę miękkiego masła i przecisnąć całość przez praskę. Masę delikatnie wyrównać ręką i podzielić palcem na 4 równe części. Jedną z nich wyjąć, a w jej miejsce wsypać odpowiednio tyle mąki ziemniaczanej, aby wypełniła lukę, a nawet odrobinę więcej. Dodać spowrotem wyjętą część ziemniaków, jajko i doprawić. Całość zagnieść energicznie w jednolitą kulę. Musimy robić to pewnie i szybko, aby ziemniaki pod wpływem ciepła naszej dłoni, nie zaczęły się rozklejać.
Z gotowego ciasta formujemy średniej wielkości kuleczki i delikatnie je spłaszczamy. Obtaczamy w jajku i bułce tartej lub samej bułce.
Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju z obu stron, aż się zarumienią.
Kotleciki pysznie smakują same, ale jeszcze lepiej, kiedy podamy je z sosem grzybowym lub pieczarkowym
Polecam
Witam 🙂
Posiada może, Pani przepis na ten sos pieczarkowy ?
Niestety nie przygotowywałam takiego przepisu na bloga. Pozdrawiam
Piękna prezentacja 🙂