Składniki: (ok 10 szt.)
Ciasto:
- 120 ml mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej (ja używam tortowej)
- 70 g cukru plus 1 łyżeczka
- 2 średnie jajka plus 1 żółtko
- 100 g masła 82%
- Szczypta soli
Nadzienie:
- 250 g twarogu w kostce
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
Wykonanie:
Mleko podgrzać do temperatury ok. 36 stopni. Powinno być letnie. Wkruszyć do niego drożdże i wsypać łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut aby rozczyn się ruszył.
Roztopić w garnuszku masło.
Do misy wsypać przesianą mąkę i dodać odrobinę soli. Zrobić w mące dołek i dodawać w kolejności: rozczyn z drożdży, letnie masło, jajka i żółtko, cukier. Opuszkami palców zasypywać mokre składniki mąką z brzegów misy i delikatnie wyrabiać. Kiedy ciasto zaczyna być bardziej zwarte wysypać całość na blat i zagniatać całość na gładką kulę. Wyrabiać do momentu, aż ciasto samo zaczyna odchodzić od dłoni. Na końcu delikatnie podsypując mąką. Gotową kulę ciasta przełożyć do misy, obsypać odrobiną mąki i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 min. Po tym czasie rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o grubości ok. 0.5 cm, delikatnie podsypując mąką.
Wszystkie składniki nadzienia łączymy ze sobą i wykładamy na płat ciasta. Ciasto delikatnie składany na pół: od dołu do góry. Górny brzeg sklejamy ze sobą. Następnie dzielimy je na ok 10 pasków. Każdą bułeczkę obkręcamy wokół własnej osi. Tak przygotowane drożdżówki przekładamy na blachę z papierem do pieczenia i zostawiamy do ponownego wyrastania na ok.15 min. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z funkcją góra dół bez termoobiegu. Bułeczki pieczemy ok 15-18 min. Do zarumienienia. Podajemy posypane pudrem lub smarujemy lukrem.
Przygotujemy go z następujących proporcji.
Na 1 szklankę cukru pudru wlewam 1,5 łyżki gorącej wody i mieszam całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Drożdżówki smaruje lukrem jeszcze ciepłe.
Za pomoca czego smarujesz lukier?
Pędzlem silikonowym:)
Witam
Jak wykonac drozdzowki z drozdzami suchymi?Proszę o poradę.
W kraju w którym mieszkam, nie ma drozdzy swiezych.
Czy mogę pominąc smietanę lub czyms ja zastapic? ten sam problem w sklepach pozdrawiam cieplutko;/
Przelicznik jest x0.41 . Czyli.mnozymy ilość drożdży świeżych x0.41:)
dzięki Sylwia za odpowiedz. masz jakąś złotą radę na śmietanę? za dwa dni am gości na tydzień i planuje menu 😀 oczywiscie z Twoich cudownych przepisów 🙂
Jak dokładnie rozlozyc farsz z sera? Na calosc, czy na pul ciasta?
Na cały płat:)
Czy można zamrozić drożdżówki przed upieczeniem ?
Po upieczenie, kiedy już ostygną. 🙂
Czy jezeli uzyję drożdzy suchych, dodam je do mąki, a pozniej wszystkie inne skladniki, tzn mleko rowniez mam podgrzac do temp 36 st tak jak jest w przepisie? :):)
Tak jest😉
Już raz robilam 🙂 tym razem bede mądrzejsza i zrobię z podwójnej porcji:p są pyszne!
Pyszne... Mój tata stwierdził, że są lepsze niż w sklepie. Czy upieczone drożdżówki mogę zamrozić?
Oczywiście. Jak tylko wystygną można zamrozić. Są równie pyszne😄 pozdrawiam serdecznie
Robiłam dwa razy,trochę zmodyfikowałam przepis,daję 500 gram twarodu,2 żółtka i otarta skórka cytryny i 2 łyżki śmietany i wymieszam! Pozatym super przepis,będę jutro robiiła 3 raz!
Super😀 najważniejsze że smakują.
Proszę o podpowiedź, czy gotowych drożdżówek przed włożeniem do piekarnika nie trzeba juz smarować jajkiem?a czy jesli to zrobię nie zaszkodzi im?
Nie potrzeba bo one szybko się rumienią 😄👌 myślę że nie zaszkodzi Ale polecam ewentualnie odrobinę mleka😄👌 pozdrawiam
Dzień dobry,
Czy można przygotować ciasto dziś, a piec drożdżówki dopiero jutro rano? 🙂
Można Ale ciasto i tak musi rano wyrastać nawet dluzej n iz w przepisie bo przechowasz je w lodówce.
Ale dłużej musi wyrastać 2 raz??
No bo w lodówce też nam wyrośnie.
Musi nabrać temperatury pokojowej. Ciasto będzie bardziej puszyste i delikatne😋😉