Składniki: (ok 10 szt.)
Ciasto:
- 120 ml mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej (ja używam tortowej)
- 70 g cukru plus 1 łyżeczka
- 2 średnie jajka plus 1 żółtko
- 100 g masła 82%
- Szczypta soli
Nadzienie:
- 250 g twarogu w kostce
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
Wykonanie:
Mleko podgrzać do temperatury ok. 36 stopni. Powinno być letnie. Wkruszyć do niego drożdże i wsypać łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut aby rozczyn się ruszył.
Roztopić w garnuszku masło.
Do misy wsypać przesianą mąkę i dodać odrobinę soli. Zrobić w mące dołek i dodawać w kolejności: rozczyn z drożdży, letnie masło, jajka i żółtko, cukier. Opuszkami palców zasypywać mokre składniki mąką z brzegów misy i delikatnie wyrabiać. Kiedy ciasto zaczyna być bardziej zwarte wysypać całość na blat i zagniatać całość na gładką kulę. Wyrabiać do momentu, aż ciasto samo zaczyna odchodzić od dłoni. Na końcu delikatnie podsypując mąką. Gotową kulę ciasta przełożyć do misy, obsypać odrobiną mąki i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 min. Po tym czasie rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o grubości ok. 0.5 cm, delikatnie podsypując mąką.
Wszystkie składniki nadzienia łączymy ze sobą i wykładamy na płat ciasta. Ciasto delikatnie składany na pół: od dołu do góry. Górny brzeg sklejamy ze sobą. Następnie dzielimy je na ok 10 pasków. Każdą bułeczkę obkręcamy wokół własnej osi. Tak przygotowane drożdżówki przekładamy na blachę z papierem do pieczenia i zostawiamy do ponownego wyrastania na ok.15 min. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z funkcją góra dół bez termoobiegu. Bułeczki pieczemy ok 15-18 min. Do zarumienienia. Podajemy posypane pudrem lub smarujemy lukrem.
Przygotujemy go z następujących proporcji.
Na 1 szklankę cukru pudru wlewam 1,5 łyżki gorącej wody i mieszam całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Drożdżówki smaruje lukrem jeszcze ciepłe.
Hej, czym mogę zastąpić masło? Czy jesli pomine może nie wyjść?
Ciasto drożdżowe wymaga dodatku tłuszczu w postaci masła lub w ostateczności jakiejś margaryny do wypieków. Pozdrawiam serdecznie 🙋💕
Jak zawijasz te pyszne drożdżówki?40g drożdży to nie całą połówka ze 100g?
Jak zawijać ciasto opisałam w przepisie 🙂 Jeśli używasz instagrama to w moich wyróżnionych story jest nagrane jak to zrobić. Co do drożdży to tak jak napisałaś 🙂
Dziś robiłam pierwszy raz. Wyszły przepyszne 😍
Dziś piekłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni Drożdżówki wychodzą przepyszne Prześle zdjęcie 😊
Cieszę się, że przepis się sprawdził. Smacznego! pozdrawiam serdecznie 🙂 Fotkę najlepiej wyślij na instagramie lub facebooku.
Hej mam pytanie, czy mogę zastąpić swieze drożdże, suchymi? Mieszkam za granicą, nie mam dostępu do swiezych drozdzy, a chcialabym zacząć piec z Twoich przepisów. Dziekuje
Tak, można (16,5g). Dodaj drożdże bezpośrednio do mąki i później wszystkie inne składniki 🙂
Cześć. Nie zamieszczę moich cudaków na jedną blachę bo wydaje mi się że nie mogą być ciasno jeden obok drugiego. Czy mogę wstawić dwie blachy do piekarnika. Czy lepiej zrobić każdą osobno po 15-18 minut? 🙂
Lepiej każda osobno. Będziesz miała pewność że ładnie się upieką w środku 👌👌😄
Dziekuje za szybka odpowiec. Jutro bede prubowac. Pozdrawiam.
Na jaka grubos powinno byc ciasto przed polozeniem nadzienia? Chodzi mi o to zeby nie bylo za grube jak sie upiecze.
ok. pół centymetra, a nawet jeśli będzie grubsze to nic się nie dzieje 😉
Robiłam już je wiele razy, są przepyszne pozdrawiam
A budyń taki zimny się rozsmaruje? Przecież on wyjdzie taki gęsty?
Tak. Jeśli będzie zbyt ciepły to namoczy ciasto.