Przeskocz do treści

Prosty chleb na drożdżach

Chleb

Składniki (keksówka 30 cm):

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 310 ml letniej wody
  • szczypta cukru
  • opcjonalnie można dodać do ciasta ziarna (ok. 2-3 łyżki) np. słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, otręby


W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże z odrobiną cukru. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy olej, sól, oraz wodę z drożdżami. Wszystkie składniki mieszamy chwilę drewnianą łyżką tak, aby dobrze się ze sobą połączyły. Misę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 50 minut. Po tym czasie wylewamy ciasto do keksówki wysmarowanej wcześniej odrobiną masła i posypanej np. płatkami owsianymi (można użyć papieru do pieczenia). Ciasto wygładzamy zwilżoną w wodzie dłonią i posypujemy ulubionymi ziarnami. W keksówce ciasto powinno odpocząć ok. 15 minut, w tym czasie możemy nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni, funkcja góra-dół. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 45-50 minut (do mocnego zarumienienia). Po upieczeniu chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.

serduszka 370 Lubię ten przepis! Dzięki !

52 odpowiedzi do “Prosty chleb na drożdżach

    1. Paletka

      Nie. Mąka pszenna a żytnia to totalnie dwie różne mąki. Żytnia razowa ma o wiele mniej glutenu niż pszenna biała mąka i jest dużo cięższa. Nawet taka ilość drożdży w przepisie nie podniesie tego chleba. Można próbować dodając odrobinę żytniej ale na samej żytniej pełnoziarnistej ten chleb nie ma prawa się udać.

      Odpowiedz

Skomentuj Wiktoria Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *