Składniki (keksówka 30 cm):
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka soli
- 20 g świeżych drożdży
- 310 ml letniej wody
- szczypta cukru
- opcjonalnie można dodać do ciasta ziarna (ok. 2-3 łyżki) np. słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, otręby
W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże z odrobiną cukru. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy olej, sól, oraz wodę z drożdżami. Wszystkie składniki mieszamy chwilę drewnianą łyżką tak, aby dobrze się ze sobą połączyły. Misę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 50 minut. Po tym czasie wylewamy ciasto do keksówki wysmarowanej wcześniej odrobiną masła i posypanej np. płatkami owsianymi (można użyć papieru do pieczenia). Ciasto wygładzamy zwilżoną w wodzie dłonią i posypujemy ulubionymi ziarnami. W keksówce ciasto powinno odpocząć ok. 15 minut, w tym czasie możemy nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni, funkcja góra-dół. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 45-50 minut (do mocnego zarumienienia). Po upieczeniu chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.
szybki i smaczny,w trakcie szykowania obiadu zdążyłem upiec,dziękuję i zapisuję na przyszłość.
Bardzo mi miło. Pozdrawiam:)
Czy zamiast keksówki można chleb położyć na samym papierku na podłużnej blaszce takiej typowej co jest w piekarniku? 🙂
Niestety nie. Ciasto jest zbyt rzadkie
50 minut do lodowki czy do cieplego?
Na blat:)
Czy do środka chlebka można dodać nasionka słonecznika ,siemię lniane np.
Oczywiście:)
Piekny chlebuś 🙂 super ze można pięć po godzinie:-) czy można zastąpić drożdżami w proszku ?;)
Można. Pomnożyć świeże x0.41:)
Mam tu uwagę, bo przelicznik drożdży suchych w stosunku świeżych rzeczywiście wynosi 0,41, ale już drożdży instant do świeżych wynosi 0,31. Drożdże instant to co innego niż drożdże suche. Drożdże suche są mniej skoncentrowane niż instant i dlatego wymagają aktywacji poprzez wykonanie rozczynu, w którym temp. użytego płyny nie może być niższa niż 40 stopni. Tak więc 20 g świeżych drożdży to ok. 6 g drożdży instant powszechnie dostępnych w sklepach. Na suche jeszcze nie trafiłam.
Tak to prawda:)ale chlebek i tak urosnie, a wskazówki są zawsze na opakowaniu jak z nimi postępować. Bo zarówno suszone jak instant sa dostępne w sklepach:)
Z pewnością chleb urośnie :), bo tych drożdży, przy podanym przez Panią przeliczniku jest więcej niż powinno - 8 g (przelicznik 0,41 w przypadku drożdży suchych), zamiast 6 g (przelicznik 0,31 w przypadku drożdży instant).
Nie mniej jednak chlebek wygląda bardzo ładnie. Czy można gdzieś zobaczyć, jak wygląda w środku?
Chlebek wyszedł pyszny i prosty do wykonania. Ekstraaa☺️
Cieszę się. Pozdrawiam:)
Czy mąkę pszenna można zamienić na żytnia?
Nie. Za ciężko bedzie. Można domieszac np 300 pszennej 100 zytniej:)
Witam 🙂
Dlaczego chleb bardzo sie spiekł od góry? Mimo tego ze noe trzymalam go nawet 40 minut😕
Dodam jeszcze że piekłam go na papierze do pieczenia (góra dół) natomiast spód i boki były jeszcze blade no ale ze wzgledu na ta górę musiałam go natychmiast wyciągnąć 😕
Może akurat bardzo mocno piecze piekarnik:) trzeba wyczuć. Można zmniejszyć odrobinę temp. A wydłużyć czas pieczenia:)
Wodę z drożdżami od razu można połączyć z resztą składników czy trzeba odstawić w ciepłe miejsce na ok 15minut ?
Odrazu wszystko do misy:)
Świetny przepis, rewelacyjny chleb - dzieki 😊🙌🏻
Wspaniale . Cieszę się że smakowal:)