Przeskocz do treści

Domowa pizza – przepis na ciasto

Domowa pizza

Składniki: (na 2 klasyczne pizze lub 1 dużą blaszkę do piekarnika)

  • 400 g mąki pszennej  (najlepsza będzie mąką typ "00")
  • 30 g świeżych drożdży
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • Ok. 180 ml letniej wody
  • Szczypta soli
  • Pół łyżeczki ziół prowansalskich

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, wkruszyć drożdże, dodać olej, sól i zioła. Zalać wszystko letnią wodą i zagnieść ciasto. Przełożyć je na stolnicę i wyrabiać jeszcze przez ok 3 minuty. Samo powinno odchodzić od ręki. Następnie należy przełożyć je do naczynia, oprószyć mąką, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 40 min. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z naczynia i rozwałkować na grubość ok. 0, 5 cm. ewentualnie podsypując mąką. Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dodać ulubione składniki, pamiętając oczywiście o dobrej jakości sosie i mozzarelli. Piec w 180 stopniach przez ok. 20-25 min.

2 odpowiedzi “Domowa pizza – przepis na ciasto

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.