Przeskocz do treści

Domowy makaron sześciojajeczny

Domowy makaron 6 jajeczny

Składniki:

  • 3 jajka całe
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka mąki  (ok. 150 g)
  • Spora szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę usypać na stolnicy. Zrobić dołek na środku i wybić do niego jajka oraz żółtka i posolić. Zagniatać ciasto około 7-10 min tak, aby wciągnęło jajka. W zależności od wielkości użytych do makaronu jaj, ciasto może się delikatnie kleić do rąk. Należy wtedy podsypać tyle mąki, aż zacznie odchodzić od dłoni.  Natomiast jeżeli wydaje nam się zbyt twarde, możemy dodać łyżkę lub dwie wody. Pamiętajmy jednak, że ciasto na makaron musi być dość twarde. Zaginięcioną kulkę przykrywamy ściereczką na około 20-30 min. i pozwalamy jej "odpocząć". Po upływie tego czasu dzielimy ciasto na 4 mniejsze kulki. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Podsypujemy sporą ilością mąki z każdej strony, aby uniknąć sklejania się płatów i układamy wszystkie jeden na drugim. Dzielimy nożem na 4 części, znów układamy na sobie i tniemy na cienkie paseczki. Gotowy makaron oprószamy mąką, aby się nie skleił i gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie około 5-6 min. Wylewamy makaron na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.